onsdag 28 januari 2009

Ingen öppning från Postens sida

Brännkyrkagatan 30 har fina, stora, breda, bra brevinkast.
I början av 2008 krävde Posten att nya brevlådor skulle sågas upp i Fastighetens 118 år gamla dörrar. På ett synnerligen motbjudande och hotfullt sätt ställdes kravet från en postanställd facklig företrädare. Alternativet var att jag privat betalde och installerade en Fastighetsbox vid entrén. En Fastighetsbox skulle innebära väsentliga fördelar såväl i tid och pengar för Posten, som skulle slippa dela ut posten till respektive hyresgäst. Någon hyreshöjning utgår inte för införande av Fastighetsbox, snarare tvärtom.
Jag förstår att Posten kan tjäna mycket pengar på systemet med Fastighetsbox, men skall Posten tjäna pengar på det, får Posten också göra investeringen. För Fastigheten på Brännkyrkagatan 30 innebär det en förlust i huvudsak i form av sänkt standard.
Posten inkonsekvent
Man hävdar då att brevlådorna sitter för högt. Läser man Postens egen ”Forum för Fastighetsboxar” instruktion står det att för Fastighetsboxar kan ”inläggshöjd för enskilt postinlägg vara 160 cm”. Detta måste gälla för såväl Fastighetsboxar som vanliga brevinkast i dörren. Därmed borde problemet vara ur världen. I synnerhet som ministern Åsa Torstensson själv går ut och klargör att ” Vi är inte villiga att på något sätt begränsa omfattningen av den samhällsomfattande posttjänsten. Människor måste få sin post utdelad i enlighet med de regler som gäller.”
Elaka stridsåtgärder mot oskyldiga
Trots detta vidtar Posten stridsåtgärder och slutar dela ut posten i Fastigheten den 1 november. För att understryka stridsåtgärderna tar man beslutet att posten inte skall finnas tillgängligt på närmaste postutdelningsställe; Coop Mariatorget. Inte heller på stället för aviserad post vid Torkel Knutssonsgatan, utan långt borta på Rosenlundsgatan. En tillspetsad elakhet för att markera makt.
Posten struntar i demokratiska principer och regler
Brännkyrkagatan 30 har utmärkta stora och breda brevinkast. Pressens morgontjänst byggde om brevlådorna på 80 talet, för att man lätt skall kunna dela ut morgontidningar. Jag har själv varit brevbärare och vet att de är bekväma för utdelning. I 119 år har man delat ut post i brevlådorna och i inget fall har de orsakat ohälsa. Postens hänvisning till att man inte kan arbeta över 125 cm verkar nonsens. Hela samhället skulle stanna om man förbjöd målare, elektriker, ventilationsinstallatörer, snickare att arbeta över 125 cm. Posten är ett statligt monopol och har sin verksamhet reglerad. Posten måste följa demokratiska principer och regelverk.
Arbetsmiljöverkets beslut skall kunna överklagas
Skall Posten hänvisa till Arbetsmiljöverket, skall Arbetsmiljöverket göra mätningar på Brännkyrkagatan 30 inte i Malmö. Arbetsmiljöverkets beslut skall kunna överklagas till Regeringsrätten. Detta blir ett politiskt bindande beslut som kan påverka Postens verksamhet. I avvaktan på Regeringsrättens beslut skall posten delas ut i Fastigheten Brännkyrkagatan 30 enligt den i lag reglerade posttjänsten. Innan Regeringsrättens beslut kan Posten inte ändra sina rutiner.
Fastigheten har gjort allt för att tillmötesgå Postens intressen
Vi har undersökt alla alternativ till att tillmötesgå Posten. Vi har undersökt möjligheten att sätta upp fastighetsbox vid lilla entrén, så att brevbäraren skall kunna köra in sin vagn till Fastighetsboxen och aldrig behöva gå i trappor. Vi har undersökt alla alternativ till fastighetsboxar. Vi har tagit in offerter och har varit beredda att installera fastighetsbox som ett alternativ till våra i övrigt alldeles utmärkta brevlådor.
Vi har bara krävt att Posten på något sätt skall visa att de är delaktiga i detta beslut och är beredda att bidra på något sätt. Våra krav har varit ytterst blygsamma, gränsande till ingenting.
Posten är inte beredda att tillmötesgå oss på något sätt.
Vid en förhandling före jul lovade vi se över möjligheterna att tillmötesgå Postens önskemål om billigare postutdelning. Samtidigt lovade Posten att de skulle undersöka vilket ekonomiskt bidrag de kunde göra antingen direkt eller som en del av Postens marknadsföring. Posten lovad också att undersöka om all aviserad post till Brännkyrkagatan 30 kunde utlämnas vid Coop Mariatorget.
Posten tog ingen kontakt med Coop och gjorde ingen undersökning om utdelningsstället kunde förbättras. Andreas Ohlsson från Posten som skulle undersöka finansieringsmöjligheterna hörde inte ens av sig.
Skall vi investera pengar i Postens rationalisering, måste Posten på något sätt kunna visa att detta är intressant för Posten, inte bara genom att olagligen (och för Posten mycket lönsamt) låta bli att dela ut post.
Postens som omsätter 25 miljarder lägger ned 15 miljoner på VD och 500 miljoner på marknadsföring. Man satsar 25 miljoner på SAS institute för att förbättra marknadsföringen. Man annonsera i New York Times nätbilaga att man alltid levererar posten ända fram. Trots dessa enorma resurser är man inte ens beredd att undersöka, om man kan lägga ned 100 kronor på Brännkyrkagatan 30 för att få Fastighetsbox.
Om Posten anser frågan är ointressant, så anser vi det också.
Vi kan inte investera i något som Posten tycker är totalt ointressant och inte vill delta i. Vi kan inte dra någon annan slutsats än att frågan inte har något värde för Posten.

Ett beslut från Arbetsmiljöverket att inte delat ut post i befintliga brevlådor på Brännkyrkagatan 30 har ingen laga kraft förrän beslut tagits av Regeringsrätten.
Allt annat är olagligt och rättsvidrigt.

Inga kommentarer: